Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Tarta ze szpinakiem


Składniki

1 płat ciasta francuskiego
200 g fileta z kurczaka
200 g liści szpinaku
2 łyżki gęstej śmietany
garść kurek
2 ząbki czosnku
pół szklanki śmietanki 30%
1 jajko
100 g startego żółtego sera
sól, pieprz
1 łyżka masła
odrobina oleju


Wykonanie

Kurczaka oczyszczamy i kroimy w kostkę, smażymy na niewielkiej ilości oleju, pod koniec doprawiamy solą i pieprzem. Szpinak (można użyć mrożonego) przekładamy do garnka, podlewamy 1/2 szklanki wody i gotujemy kilkanaście minut. Na koniec dodajemy ostrożnie kwaśną śmietanę, przeciśnięty czosnek, sól i pieprz. Blaszkę do tarty wykładamy ciastem francuskim (powinno nam zostać około 1/4 porcji), na cieście układamy na papierze groch, fasolę lub specjalne kulki do pieczenia i podpiekamy 10-15 minut w 190ºC. Kurki oczyszczamy, kroimy i podsmażamy na maśle. Do śmietanki 30% dodajemy jajko, sól, pieprz i starty ser, mieszamy. Na podpieczone ciasto wykładamy kurczaka, kurki, następnie szpinak i polewamy masą jajeczną. Na wierzch w formie kraty układamy pozostałe paski ciasta francuskiego. Pieczemy 15 minut w 200 ºC. Podajemy na ciepło lub na zimno. Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation