Kuchnia

upiecz chlebek albo bułeczkę

Czy ten chleb może pomóc Ci schudnąć ( przepis idealny)

SKŁADNIKI

chleb_jaglany przepis Kasia Gurbacka200 gramów mąki jaglanej

2 czubate łyżki płatków jaglanych

1 łyżeczka płatków jaglanych do wysypania formy

130 gramów mąki ziemniaczanej

130 gramów mąki migdałowej

1 łyżeczka soli morskiej

2 łyżki syropu klonowego ( może być miód)

30 gramów drożdży

2 szklanki kefiru naturalnego

3 łyżki roztopionego masła

forma do pieczenia, u mnie 32 x 8 cm

WYKONANIE

Kefir przelać do miseczki dodać drożdże i syrop klonowy i odstawić na około 15 minut. Powstanie coś w rodzaju drożdżowego budyniu. Masło roztopić i pozostawić do przestygnięcia. Naszykować formę do pieczenia. Wysmarować ją masłem i wysypać płatkami jaglanymi.

Wszystkie suche składniki wsypać do miski. Dodać budyń z kefiru i drożdży i roztopione masło.

Wymieszać łyżką i przełożyć ciasto do formy. Dla ładnego efektu można nożem ponacinać wzory. Odstawić w ciepłe miejsce na około 30-40 minut aby chlebek wyrósł. W między czasie nagrzać piekarnik do 200 stopni.

Włożyć chlebek do piekarnika i piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni. Kiedy chlebek się upiecze, wyjąć go z formy i przełożyć na kratkę aby dobrze wystygł.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation