Kuchnia

jedzonko

Przekładaniec

Biszkopt kakaowy:
-5 jajek
-3/4 szkl.cukru
-1 szkl.mąki
-łyżeczka proszku do pieczenia
-3 łyżeczki kakao

Ciasto orzechowe:
-25 dag orzechów grubo pokrojonych
-5 jajek
-1 szkl. cukru
-1 łyżka płynnego miodu
-2 łyżki mąki pszennej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem I

- 1.5 kostki masła

-1 szkl. adwokatu

Krem II :
-pół litra mleka
-3/4 szkl.cukru
-5 żółtek
-2 łyżki mąki pszennej
-2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1.5 kostki masła

Dodatkowo 35 dkg suszonych śliwek dobrej jakości

Biszkopt ciemny
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, miód i po jednym żółtka. Dodać mąkę z proszkiem i kakao. Piec ok 30 min w 180 stopniach.

Ciasto orzechowe
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i dalej miksując dodawać żółtka, wmieszać orzechy i mąkę z proszkiem do pieczenia. Upiec w temperaturze 180 stopni.(ok 30 minut)

Krem I

Masło zmiksować i dodawać powoli adwokat.

Krem II
Z mleka cukru i mąki ugotować budyń. Do gorącego dodać po jednym żółtka . Utrzeć masło i po łyżce dodawać zimny budyń.

Ciasto składamy w następujący sposób: biszkopt smarujemy kremem adwokatowym, kładziemy ciasto orzechowe, wykładamy krem budyniowy, a na wierzchu układamy śliwki pokrojone na paseczki. Górę można polać w fantazyjne wzory polewą z białej lub ciemnej czekolady.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation