Kuchnia

zapiekanki

TARTA BROKUŁOWA Z KURCZAKIEM I KUKURYDZĄ

Składniki:
CIASTO KRUCHE:
- 200g mąki
- 120g masła
- 1 jajko
- 1 łyżka wody
- ½ łyżeczki soli

NADZIENIE:
- 1 nieduży brokuł
- mała pierś z kurczaka (ok. 40-50 dkg)
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka octu balsamicznego – opcjonalnie
- ½ łyżeczki słodkiej papryki
- po 1/3 łyżeczki kuminu (kminu rzymskiego) i cynamonu – opcjonalnie
- szczypta mielonego imbiru
- 10 dkg mozarelli lub żółtego sera
- ½ puszki kukurydzy konserwowej
- 1 duże opakowanie śmietany 18% (330g)
- 3 jajka
- sól, pieprz


PRZYGOTOWANIE:
1. Kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić w kostkę lub paski.
2. Jeśli mamy nieco czasu można zamarynować mięso z dodatkiem przypraw, octu, czosnku, oliwy i wstawić do lodówki na godzinę. Jeśli nie, to podsmażamy doprawione mięso na rozgrzanym tłuszczu do zrumienienia.

CIASTO:
1. Mąkę przesiać przez sito, wysypać na stolnicę lub do dużej miski.
2. Wbić jajko, dodać masło pokrojone na kawałki, sól i wodę. Zagnieść ciasto.
3. Foremkę do tarty lub okrągłą tortownicę wysmarować tłuszczem.
4. Ciasto rozwałkować i włożyć od foremki. Nakłuć widelcem, by równomiernie wyrosło.
5. Podpiec przez 15 minut w temperaturze 200 ˚C.

NADZIENIE:
1. Brokuły umyć, odciąć łodygi i podzielić na różyczki.
2. Obgotować w osolonej wodzie przez 5 minut bez przykrywania garnka (zachowają wówczas zielony kolor).
3. Odcedzić.

SOS: Śmietanę wymieszać z jajkami w miseczce, doprawić solą i pieprzem.

*** Na podpieczone ciasto wyłożyć wpierw brokuły, kurczaka i kukurydzę. Następnie polać tartę sosem śmietanowo-jajecznym. Na koniec posypać starta mozarellą albo żółtym serem.

*** Zapiekać tartę jeszcze przez 25 minut w temp. 200 ˚C. Podawać gorącą, pokrojoną na kawałki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation