Kuchnia

Przepisy

Składniki na 4 porcje:
* 500 g pieczarek
* 1 papryka czerwona
* 1 papryka zielona
* 1 papryka żółta
* 2 małe, cienkie marchewki
* 1 puszka krojonych pomidorów
* 4 łyżki mrożonego groszku
* 1 duża cebula
* 2 ząbki czosnku
* 3 łyżki oliwy
* 150 ml śmietanki kremówki
* 1 łyżeczka słodkiej papryki
* sól i pieprz do smaku

Klopsy:
* 500 g mielonego mięsa indyczego
* 1 kajzerka (namoczona w mleku i lekko odciśnięta)
* 1 duże jajko
* 2-3 łyżki kaszy manny
* 1 mała, drobno posiekana cebula
* 2 rozgniecione ząbki czosnku
* 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
* 2/3 łyżeczki soli
* 2 spore szczypty pieprzu

Papryki i cebulę kroimy w paseczki, pieczarki na mniejsze kawałki (ja miałam spore pieczarki, więc kroiłam je na ósemki), a marchewki w cienkie plasterki. W garnku rozgrzewamy oliwę i dodajemy pokrojone warzywa. Smażymy je kilka minut, a następnie posypujemy je solą. Kiedy pieczarki puszczą wodę, dodajemy drobno posiekany czosnek i groszek. Dusimy około 10 minut od czasu do czasu mieszając. Następnie dodajemy pomidory, śmietankę, pieprz i słodką paprykę. Gotujemy 2-3 minuty i zdejmujemy z ognia.
Mięso łączymy z pozostałymi składnikami i mieszamy dłonią do chwili, aż składniki się połączą. Z mięsa formujemy klopsy. U mnie były to 4 duże sztuki, ale jeśli wolicie mniejsze, to podzielcie mięso na 8 części.

Warzywa z sosem przekładamy do niewielkiego naczynia żaroodpornego, a na wierzchu układamy klopsy odrobinę wciskając je w warzywa. Pieczemy w 200 stopniach około 40-45 minut.
Podajemy z ryżem.

Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation