Kuchnia

Jedzenie

Kurczak parmigiana wg Billa Grangera

Skladniki na 4 porcje:
2 lyzki stolowe oliwy z oliwek, plus odrobina do skropienia
2 zabki czosnku, wycisniete
400 g krojonych pomidorow z puszki
1 lyzeczka soli morskiej
1 lyzeczka cukru
garsc porwanych lisci bazylii
4 piersi kurczaka, ze skora
100 g swiezej mozzarelli, porwanej
50 g startego parmezanu
czarny mielony pieprz

Do przybrania:
zielona salata
chrupiace pieczywo

Rozgrzac w naczyniu polowe oliwy z oliwek, dodac czosnek i smazyc, mieszajac, przez kilka sekund. Dodac pomidory, sol, cukier i troche mielonego czarnego pieprzu. Gotowac, mieszajac od czasu do czasu, przez ok. 15 min., az oliwa wyplynie na powierzchnie a sos zmniejszy objetosc i zgestnieje. Zdjac naczynie z palnika i dodac bazylie.

Rozgrzac piekarnik do 180°C. Na duzej teflonowej patelni rozgrzac pozostala oliwe. Dodac kurczaka, smazyc przez 1-2 min. z kazdej strony az zrumieni sie skorka a potem przelozyc do naczynia do pieczenia.

Oblac kurczaka sosem pomidorowym, na wierzchu polozyc mozzarelle i posypac parmezanem. Skropic wszystko oliwa.

Piec przez 20 min. az ser zacznie sie topic i bulgotac. Podawac z zielona salata i chrupiacym pieczywem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation