Kuchnia

mufinki babeczki

Łaciate muffinki a'la zebra

Składniki:

1 i 3/4 szkl. mąki
1/2 szkl. cukru
250 ml mleka
85 g masła
2 jajka
1 op. cukru wanilinowego
1 łyżka proszku do pieczenia
szczypta soli
2 łyżki kakao

Sposób przygotowania:

Masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej, łączymy z mlekiem i jajkami. Dokładnie mieszamy.
W osobnej misce mieszamy suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier wanilinowy, szczyptę soli. Dolewamy do nich składniki płynne. Mieszamy łyżką lub trzepaczką tylko do połączenia składników.
Dzielimy na 2 części - do jednej dodajemy kakao i dokładnie łączymy.
Formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Ciasto wlewamy na przemian jasne i ciemne do wysokości 3/4 foremki.
Pieczemy 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Studzimy na kratce.

Z tych proporcji wychodzi 12-16 sztuk (w zależności od wielkości foremek i ile ciasta wlejemy).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation