Kuchnia

Przepisy

Przepisy Dukana: Tiramisu wg Dukana

Biszkopt:
- 3 jaja + 1 białko
- 3 łyżki skrobi kukurydzianej
- 5 łyżeczek słodziku w płynie
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 krople aromatu waniliowego

Krem:
- 500 g serka homogenizowanego 0-5% lub dobrze zmielonego chudego twarogu
- 100 g jogurtu naturalnego 0%
- 2 łyżki chudego mleka
- 2,5 łyżeczki żelatyny
- 10-15 łyżeczek słodziku w płynie
- 5 kropli aromatu tiramisu
- 1 żółtko
- 1 miseczka mocnej kawy (najlepiej podwójne espresso)
- 2-3 łyżeczki odtłuszczonego kakao

Nastawić piekarnik na 200 stopni, niech się nagrzewa.

Aby zrobić biszkopt należy oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, odstawić. Następnie zmiksować 3 żółtka ze słodzikiem i aromatem, aż masa się zabieli. Do tej mieszanki dodać skrobię i proszek dopieczenia. Na końcu delikatnie wymieszać masę żółtkowo-skrobiową z ubitym białkiem.

Papierem do pieczenia wyłożyć kwadratową brytfankę o wymiarach 24x24 cm. Wylać masę biszkoptową i delikatnie rozprowadzić na całej foremce. Piec ok. 15. Po upieczeniu ściągnąć z blachy i odstawić do ostygnięcia.

Zaparzyć solidne podwójne, espresso. Odstawić do wystygnięcia, a następnie dodać aromat tiramisu (ewentualnie migdałowy).

Zanim utrzemy krem zagotować w mikrofalówce dwie łyżki mleka, a następnie wymieszać z żelatyną do jej całkowitego rozpuszczenia. Odstawić. Pozostałe żółtko utrzeć ze słodzikiem, następnie dodać serek homogenizowany i jogurt. Dodać tężejącą żelatynę.

Brytfankę do keksu wyłożyć papierem do pieczenia, najlepiej w formie litery U (przez dłuższy bok) z kołnierzem, żeby później łatwo było wyciągać ciasto.

Wystudzony wypiek pokroić na małe prostokątne biszkopciki (ja je dopasowuję do wielkości mojej keksownicy). Małe jego kawałki zanurzać w kawie i układać na spodzie brytfanki. Gdy już wyłożymy cały spód, zalewamy warstwą serową. Następnie znów biszkopty maczane w kawie i znów masa serowa – aż jedno i drugie się skończy. Ciasto wykańczamy warstwą masy serowej i posypujemy przesianym przez sitko kakao.

Wstawić do lodówki na całą noc.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation