Kuchnia

alkohol

Egzotyczna nalewka z mango

Składniki do przygotowania nalewki z mango:

2 mango
wódka
300 g cukru
limonka (opcja)

Na nalewkę wybieramy owoce dojrzałe, ale jeszcze nie miękkie. Kroimy je w małe kawałki i wrzucamy do słoja. Mango zasypujemy cukrem (dobrze jest zwykły cukier zamienić na trzcinowy lub palmowy) i zalać wódką tak, by wszystkie owoce były przykryte wódką. Nie należy stosować dużego naczynia, lecz mniej więcej takie, które w całości wypełnią kawałki mango.

Czytaj też: Jak filtrować nalewki

Szczelnie zamknięty słój odstawiamy w ciepłe i ciemne miejsce na dwa miesiące.Gdy nam się przypomni dobrze jest wstrząsnąć słojem. Potem już tylko nalewkę filtrujemy i przelewamy do butelki. Spożywać ją można od razu.

Kto lubi eksperymenty z nalewkami może do nastawu dodać sok z limonki. Wzbogaci ona smak nalewki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation