Kuchnia

pieczywo

Miseczki chlebowe

Składniki

300 g mąki pszennej chlebowej typ 650
łyżeczka suszonych drożdży instant
170 ml letniej wody
łyżeczka oliwy
łyżeczka cukru
łyżeczka soli

Instrukcja

Mąkę przesiewamy lub wsypujemy do misy. Mieszamy z drożdżami, cukrem i solą.
Wlewamy powoli letnią wodę z oliwą i wyrabiamy ciasto 5 minut. Gdy będzie elastyczne zostawiamy je w misie i przykrywamy folią spożywczą. Stawiamy w ciepłym miejscu na godzinę.
Po wyrośnięciu ciasta, przekładamy je na stolnicę, odsypujemy mąką i chwilę zagniatamy. Dzielimy na 6 części. Z każdej z nich odrywamy kawałek ciasta z którego lepimy kulkę, a z reszty formujemy bułeczki, które kładziemy na blasze. Na wierzchu każdej bułeczki umieszczamy kuleczkę, tworząc „czapeczkę”. Bułeczki przykrywamy ściereczką, zostawiamy w cieple na 30 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopi. Miseczki chlebowe pieczemy przez 15-17 minut. Po upieczeniu studzimy.
Następnie wierzch bułeczek ścinamy i wydrążamy środek, uzyskując miseczki chlebowe z „pokrywką”.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation