Kuchnia

ZAMKNIETE W SŁOIKU

Syrop z kwiatów bzu
kwiaty bzu, około 300 g
kilogram cukru
1 1/4 l wody
2 cytryny, przekrojone na ćwiartki
2 limonki, przekrojone na ćwiartki
50 g kwasku cytrynowego (2 opakowania)
Kwiaty bzu przejrzeć, sprawdzić czy nie ma w nich insektów, ew. rozłożyć na białym papierze, aby mogły się wydostać. Odciąć grube, zielone łodyżki.
Wodę z cukrem podgrzać w dużym garnku. Kiedy cukier się rozpuści dodać kwiaty bzu, cytryny i limonki. Odstawić do schłodzenia. Następnie przykryć szczelnie folią do żywności (inaczej zapach przeniknie całą lodówkę) i włożyć do lodówki na co najmniej 24 godziny. Przecedzić przez gęste sito, wlać do wyparzonych butelek i zakręcić. Zapasteryzować albo przechowywać w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation