Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję

Kuchnia

Kuchnia wloska

Calzone z suszonymi pomidorami



Na ciasto

400g mąki orkiszowej jasnej,
200g mąki pszennej,
1 łyżeczka soli,
1 łyżeczka cukru,
350- 400g ciepłego mleka,
20g świeżych drożdży.



Składniki ciasta zagniatamy w misce, robiąc wcześniej zaczyn z odrobiny mleka, cukru i drożdży. Ciasto zagniatamy jak na pizzę.

Przykrywamy miskę z ciastem folią i czekamy aż wyrośnie.

Ja ciasto włożyłam od razu po wyrobieniu do lodówki. Po trzech godzinach ładnie wyrosło.

Ciasto można przetrzymać nawet całą noc w lodówce i też będzie znakomite:)

Po wyrośnięciu dzielimy ciasto na 11 części i wałkujemy placki o średnicy około 18cm.

Można zrobić większe placki, ale wydaje mi się, że taka porcja w sam raz dla jednej osoby. Chociaż muszę przyznać, że sama zjadłam dwie:)

Na środek placka układamy starty ser na nim farsz i znów ser. Łączymy brzegi zaczynając od środka.

Układamy na blasze z piekarnika wyłożonej papierem w rozsądnej odległości, posypujemy delikatnie mąką i pozostawiamy do wyrośnięcia na jakieś 10minut.
Temperatura piekarnika 190-200st. Pieczenie 20-25 minut do ładnego zrumienienia.
Na jednej blasze nie zmieszczą się wszystkie pierogi, więc trzeba piec 2 razy.


Na farsz

2 duże cebule,
1 mała cukinia,
4 mięsiste i jędrne pomidory,
około szklanki suszonych pomidorów z oleju,
100g szynki szwarcwaldzkiej,
kawałeczek wędzonego boczku,
1 papryczka chili,
sól i pieprz do smaku,
świeże zioła: bazylia, oregano,
300g sera mozzarella, startego na grubych oczkach tarki. Można po plastrze sera położyć na środek placka, następnie farsz i posypać jeszcze dodatkowo startym serem. Jak komu wygodnie:).


Cebulę kroimy w kostkę lub pół talarki, wkładamy do rozgrzanego garnka z odrobiną oleju z pomidorów suszonych i smażymy do zeszklenia, dorzucając pokrojoną papryczkę.
Następnie wrzucamy pokrojony drobno boczek, szynkę i pokrojone suszone pomidory.
Za chwil kilka wrzucamy pokrojoną cukinię podsmażamy aż będzie w miarę miękka.
Zestawiamy garnek z ognia i dorzucamy pokrojone świeże pomidory, bez skórki i gniazd nasiennych.
Mieszamy farsz, doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy pokrojone zioła.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation