Poniżej przepis na Sweet & Salty Brownie
Karmel:
1 szklanka cukru
2 łyżki syropu kukurydzianego (można też go nie dodawać)
1/4 szklanki wody (nie jest potrzebne, ale może komuś to ułatwia jego przygotowanie)
1/2 szklanki kremówki
1 łyżeczka morskiej soli (fleur de sel)
1/4 szklanki kwaśnej śmietany
Ciasto brownie:
1 i 1/4 szklanki mąki
1 łyżeczka soli
2 łyżki ciemnego kakao
300 g gorzkiej czekolady (użyłem 90% Lindt MILD)
200 g masła, pokrojonego na kawałki
1 i 1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki brązowego cukru
5 dużych jajek, w temperaturze pokojowej
2 łyżeczki esencji waniliowej
Wykończenie
1 i 1/2 łyżeczki soli morskiej
1 łyżeczka gruboziarnistego cukru
Karmel: Do rondelka wsyp cukier, dodaj syrop, 1/4 szklanki wody i podgrzewaj, zamieszaj tylko na początku później nie jest to konieczne. Czekaj do momentu aż karmel zacznie bąbelkować i zrobi się rubinowo-brązowy. Zestaw rondelek z ognia i dodaj śmietanę kremówkę, sól, i kwaśną śmietanę. Dokładnie wymieszaj i odstaw do przestudzenia.
Ciato: Nagrzej piekarnik do 175 stopni C. Całą foremkę (najlepiej prostokątną, ok. 25 na 35 cm) wysmaruj masłem a dodatkowo na dno foremki wyłóż pergamin i również posmaruj go masłem.
W średniej misce wymieszaj mąkę, sól i kakao. Do drugiej miski wrzuć czekoladę i roztop w kąpieli wodnej (stawiając na garnku/rondelku z gotującą się wodą). Dodaj masło, wymieszaj aż składniki się połączą. Wyłącz ogień pod garnkiem z wodą. Dodaj do czekolady cukier (biały i brązowy) i dokładnie wymieszaj. Zestaw miskę z garnka. Do masy czekoladowej dodawaj jajka (możesz je wcześniej wymieszać) i dokładnie wmieszaj w masę. Na koniec dodaj esencję waniliową, wmieszaj suche składniki używając szpatułki. Mieszaj aż masa będzie jednolita, ewent. widoczne będą tylko małe ślady mąki. (nie ubijaj masy bo będzie za puszyste a tego nie chcemy).
Do przygotowanej foremki wlej połowę czekoladowego ciasta. Wygładź ciasto i wylej na nie 3/4 przygotowanej porcji karmelu, pozostawiając ok. 2 cm pusty margines wokół brzegów ciasta. (karmel nie może dotykać brzegów formy bo się spali). Na karmel wyłóż łyżką pozostałe ciasto i rozsmaruj je szpatułką.
Piecz przez 30 minut (patyczek wbity w brownie powinien wyjść w miarę czysty, bez mokrego ciasta, ja piekłem odrobinę dłużej). Posyp kryształkami soli i cukru i ostudź na kratce.
Z przepisu wyjdzie dużo masy karmelowej, resztę masy zachowajcie o polania ciasta przed podaniem.
http://coollinaria.com/2011/02/03/slodkie-brownie-ze-slonym-karmelem-do-not-make-it-cakey/#