Kuchnia

♥ Archi ♥, architecture, Architektura

Składniki (na kilkanaście sztuk):

1,5 szkl. płatków owsianych;
garść otrębów;
1/2 szkl. miodu ( + opcjonalnie 4 łyżki cukru trzcinowego);
50g masła;
niepełna szklanka bakalii (mogą to być: rodzynki, żurawina, papaja, ananas, morele, figi, daktyle, orzechy, migdały).

Przygotowanie: masło rozpuść z miodem i cukrem. Płatki owsiane (wcześniej uprażone na patelni), otręby i bakalie (posiekane/zmielone) wymieszaj w miseczce i zalej je miodową masą. Całość dokładnie wymieszaj i równomiernie wylej na niewielką blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (masa powinna mieć grubość ok. 2cm). Na masę połóż papier pergaminowy. Możesz również położyć na blachę coś ciężkiego, żeby batoniki były bardziej "zbite". Pozostaw do ostygnięcia (lub włóż na noc do lodówki), a następnie wycinaj nożem batoniki – kwadraciki i prostokąty. Gotowe! :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation