Kuchnia

ryby

Moje Walijskie Pichcenie ... : RYBY POD RÓŻNĄ POSTACIĄ

Składniki:

500g fileta z łupacza
przyprawa do ryb
sól
majeranek
sok z cytryny
olej
2 łyżki mąki
2 jajka
bułka tarta



Wykonanie:


Filety skrapiamy sokiem z cytryny i obsypujemy przyprawami. Wkładamy do lodówki na ok 30 minut. Po wyjęciu panierujemy: w mące, w rozkłóconym i lekko osolonym jajku oraz w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym dość mocno oleju z obu stron na złoty kolor, ok 4-5 minut - w zależności od grubości naszego fileta. Smażenie ryby na zbyt mało rozgrzanym tłuszczu powoduje jego nadmierne wsiąkanie w panierkę, czego należy unikać.


Składniki na sos:

1/2 szkl śmietany - u mnie 12 %
2 łyżki masła
3/4 szkl bulionu
1 łyżka mąki
1 pęczek koperku
sól
pieprz


Wykonania:
W garnku rozpuszczamy masło. Do rozpuszczonego masła dodajemy mąkę i mieszamy. Następnie wlewamy bulion i doprowadzamy do wrzenia. Na koniec wolnym strumieniem wlewamy śmietanę i wsypujemy drobno posiekany koperek. Przyprawiamy solą i pieprzem. Sosem polewamy rybę.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation