Kuchnia

przystawki zakąski pasty

Moje Walijskie Pichcenie ... : PRZYSTAWKI I PRZEKĄSKI


400g mąki
200ml letniej wody
20g drożdży
1 łyżeczka cukru
½ łyżeczki soli
2 łyżki oleju
1 jajko (do ciasta)
1 białko (do posmarowania ciasta)



Na farsz:
12 cienkich plasterków sera żółtego
12 szt frankfurterek (lub innych kiełbasek)

Do posypania:
dowolne ziarna (np. sezam lub czarnuszka)


Wykonanie:


Mąkę przesiać do miski. Dodać sól.
Zarobić rozczyn - ciepłą wodę wymieszać z drożdżami, dwoma łyżeczkami maki i jedną łyżeczką cukru – odstawić na 25 minut. Po tym czasie wlać rozczyn do mąki. Dodać jajko, olej i wyrobić gładkie ciasto. Odstawić na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia.
Blachę (u mnie 2) wyłożyć papierem do pieczenia.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat oprószony mąką. Uformować długi wałek i podzielić go na 12 równych części. Każdą część rozwałkować na kształt prostokąta. Na środek nałożyć kiełbaskę i plasterek sera. Zwinąć w rulonik. Dobrze zlepić boki. Uformowane paluchy kłaść na blasze złączeniem do dołu. Posmarować rozkłóconym białkiem. Po wierzchu posypać dowolnymi ziarnami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation