Kuchnia

Przepisy vege

jadłonomia · roślinne przepisy:
Dynia w rozmarynowej kruszonce z cytrynowym majonezem

Składniki:
•mała dynia butternut (albo inna ulubiona o wadze około 800g)
•jedna sucha bułeczka
•20g lokalnego, twardego sera (np. Bursztyn albo Rubin)
•dwie łyżki liści świeżego rozmarynu
•mały ząbek czosnku
•oliwa
•sól i pieprz

Składniki na cytrynowy majonez:
•1/3 szklanki majonezu
•2 1/2 łyżki soku z cytryny
•łyżka skórki otartej z cytryny
•biały pieprz

Przygotowanie:
1.Piekarnik rozgrzać do 220 stopni i do środku włożyć dynię na około 45-60 minut aby zmiękła i dała się łatwo obrać i pokroić. W międzyczasie przygotować kruszonkę.
2.Do naczynia blendera włożyć bułeczkę, ser, rozmaryn i ząbek czosnku i wszystko zmiksować na drobny pył, doprawić solą.
3.Po upływie czasu w piekarniku dynię odstawić do ostudzenia, następnie obrać ze skórki i pokroić w plastry a każdy plaster przekroić na pół. Plastry dyni ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, następnie każdy kawałek skropić oliwą i posypać grubo kruszonką. Zmniejszyć temperaturę w piekarniku do 150 stopni i wsunąć plastry dyni obsypane kruszonką, zapiekać 10-12 minut pilnując, aby kruszonka się nie spaliła.
4.Majonez wymieszać z sokiem z cytryny, skórką i białym pieprzem. Dynie posypać świeżo zmielonym czarnym pieprzem i jeść gorące razem z cytrynowym majonezem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation