Kuchnia

Przepisy

Składniki:

1,5 kg szynki

2 łyżki miodu

2 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżka musztardy

1 łyżka octu winnego

2 ząbki czosnku

1 cebula

1 łyżeczka imbiru mielonego

1 łyżeczka rozmarynu suszonego

ćwiartka papryki chili

250 ml bulionu

sól

pieprz

Przygotowanie:

Mięso myjemy, osuszamy a następnie solimy i pieprzymy z obu stron. W miseczce dokładnie mieszamy oliwę, ocet, musztardę, miód, posiekany czosnek, imbir i rozmaryn. Smarujemy mięso 3/4 przygotowanej marynaty a resztę odstawiamy na później. Mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego, wlewamy bulion tak do połowy mięsa, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 st. Pieczemy 30 minut. Dorzucamy pokrojoną w półksiężyce cebulę oraz posiekaną papryczkę i wstawiamy na kolejne 30 minut. Po tym czasie zdejmujemy przykrycie i smarujemy mięso resztą marynaty. Pieczemy kolejne 30 minut (bez przykrycia) zwiększając temperaturę do 180 st. Po wyjęciu mięso odkładamy na kratkę na kilka minut aby odpoczęło.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation