Kuchnia

na słono

Ciasto ze śliwkami
Składniki:

12 dużych bułeczek do odrywania na formę 20X24 cm

500g mąki pszennej
40 g świeżych drożdży
1 kubek (240 ml) mleka
60 g masła
2 jajka
4 łyżki cukru
1, 5 łyżki cukru waniliowego
0, 5 łyżeczki cynamonu
12 sporych śliwek
Tarta róża
Cukier do posypania


Mąkę przesiać. Niedużą ilość mąki przesypać do miseczki, zrobić gniazdko i pokruszyć do niego drożdże. Mleko lekko podgrzać do temperatury ok. 36-37 stopni. Powolutku wlewać je do gniazdka i dokładnie wymieszać. Przysypać całość cienką warstwą przesianej mąki. Powstały rozczyn przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na 20 minut. Po tym czasie rozczyn powinien znacznie urosnąć a na powierzchni utworzą się pęknięcia.

Tłuszcz rozpuścić, wymieszać z jajkiem. Przy brzegu miski z rozczynem, posypać mąkę solą, cukrem, cukrem waniliowym, cynamonem a następnie dodać tłuszcz z rozbełtanym jajkiem. Mieszać drewnianą łyżką stopniowo dodając mąkę. Wyłożyć ciasto na stolnicę i wyrabiać do gładkości podsypując mąką. Uformować kulę, przykryć ściereczką i pozostawić do podwojenia objętości( ok. 1 godziny)

Gdy ciasto wyrośnie, podzielić na 12 równych kawałków ( lub na więcej w zależności od wielkości owoców) Każdy kawałek rozgniatać dłonią wkładać na środek owoc i jak ktoś lubi 1/ 4 łyżeczki tartej róży. Zlepiać krążki i toczyć w dłoniach kulki. Wysmarować formę dużą ilością roztopionego masła lub wyłożyć papierem do pieczenia. Kulki z ciasta można obtoczyć w wylanym maśle, układając ściśle w przygotowanej formie.

Pozostawić na 15-20 minut do wyrośnięcia, przykrywając ciasto ściereczką. Przed pieczeniem posmarować mlekiem, wodą, jajkiem, ( jak kto lubi) i posypać cukrem.

Piec w nagrzanym piekarniku do 200/220 stopni przez 35/25 minut.

Ciasto można wyrabiać w automacie do chleba, z tym, że przy takiej ilości mąki pozostawione w nim do wyrastania może wyrosnąć poza pojemnik urządzenia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation