Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Ciasteczka mocno czekoladowe

Potrójnie czekoladowe ciasteczka dla czekoholików. W cieście jest kakao, w nadzieniu mnóstwo czekolady, a gdyby komuś było mało, to polane są jeszcze roztopioną czekoladą. Trochę roboty jest z wałkowaniem ciasta i nadziewaniem ciasteczek trochę płynnym nadzieniem, a potem ich sklejaniem tak, żeby nie wypłynęło, ale z każdym kolejnym nabiera się coraz większej wprawy, no i ten mocno czekoladowy smak rekompensuje wszystkie trudy :) Nadzienia jest według mnie za dużo, spokojnie wystarczyłaby połowa, ale nie powiem, żebym cierpiała choć trochę rozprawiając się z resztą ;)

Składniki:

ciasto:

3,5 szklanki mąki
3 łyżki kakao
1 łyżka cukru
1/2 łyżeczki soli
180 g zimnego masła
1/2 szklanki zimnej wody
nadzienie:

1/4 szklanki kakao
1/3 szklanki cukru trzcinowego
2/3 szklanki mleka lub śmietanki
1/4 łyżeczki soli
90 g czekolady mlecznej
90 g czekolady gorzkiej
2 łyżki masła pokrojonego w kosteczkę
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (nie użyłam)
polewa: po 50 g czekolady mlecznej i gorzkiej

Wykonanie:

Zaczynamy od nadzienia: Mieszamy razem kakao, cukier, mleko lub śmietankę, sól i połowę mlecznej czekolady połamanej na kostki. Wkładamy do niewielkiego rondelka, gotujemy aż czekolada się rozpuści i gotujemy jeszcze 5 minut mieszając od czasu do czasu. Zdejmujemy z ognia, dodajemy masło i resztę czekolady i mieszamy aż się rozpuszczą. Odstawiamy do ostygnięcia.

Piekarnik nagrzewamy do 200°C.

ciasto: W dużej misce mieszamy mąkę, kakao, cukier i sól. Dodajemy pokrojone w kosteczkę masło i zagniatamy aż ciasto zacznie przypominać kruszonkę. Stopniowo dodajemy wodę i kontynuujmy zagniatanie do czasu powstania elastycznego ciasta. Rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 3 mm, wycinamy prostokąty równej wielkości. Według przepisu 14 cm x 9 cm, ale wielkość moich zależała od tego jak udało mi się rozwałkować ciasto. Na jeden prostokąt nakładamy łyżeczkę nadzienia, przykrywamy drugim, ale ostrożnie, bok za bokiem i sklejamy ze sobą brzegi dociskając na koniec widelcem. Można też nie utrudniać sobie zadania (nie doczytałam;), wycinać prostokąty zgodnie z przepisem i składać je na pół ;) Pieczemy ciasteczka przez ok. 12 minut. Odstawiamy do ostygnięcia.

polewa: Rozpuszczamy czekolady i smarujemy ciasteczka, odstawiamy do stężenia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation