Kuchnia

makaron

Pesto alla Genovese

Składniki

1 mały ząbek czosnku
1/4 łyżeczki soli
25 g liści bazylii
8 g (1 płaska łyżka) orzechów piniowych
15 g pecorino
30 g parmezanu
50 ml oliwy extra virgin
Wykonanie

liście bazylii bardzo delikatnie opłukać, a następnie osuszyć na ręczniku. Ząbek czosnku obrać. Zetrzeć sery na tarce
w moździerzu, najlepiej marmurowym, rozetrzeć ząbek czosnku z solą
następnie dodać liście bazylii i je rozetrzeć
gdy liście będą roztarte i puszczą zielony sok, dodać orzeszki piniowe i również je rozetrzeć
następnie dodać sery, nieco rozetrzeć, dodać oliwę i rozetrzeć całość do uzyskania jednolitej konsystencji sosu
jeśli dodajemy sos do dania na gorąco, to odczekajmy 3 do 5 min, aż np. makaron czy kluski nieco przestygną i wtedy dopiero wmieszajmy sos. Inaczej sos mógłby stracić odpowiednią konsystencję
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation