Kuchnia

kuchnia

Farszynki ziemniaczane przepis | Smakujmy.pl
Farszynki to ziemniaczane kotleciki nadziewane głównie mięsnym farszem. Tradycyjna potrawa kuchni warmińsko – mazurskiej. Ja nadziałam je podsmażonymi pieczarkami. Ale podam też przepis na farsz mięsny. Podawać ze świeżymi surówkami.
Ciasto:
1 kg ziemniaków / 2 jajka / 1 szkl mąki ziemniaczanej / sól
Farsz pieczarkowy:
30 dag pieczarek / 1 cebula / tłuszcz do smażenia
lub
Farsz mięsny:
30 dag gotowanego mięsa wieprzowego / 2 jajka ugotowane na twardo / 1/2 cebuli / 2 ząbki czosnku

Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, następnie zemleć i dodać do nich mąkę oraz jajka. Posolić i zagnieść ciasto.
Farsz pieczarkowy: pieczarki oczyścić, pokroić i podsmażyć z cebulą na tłuszczu, doprawić i ostudzić.
Farsz mięsny: mięso zemleć z cebulą, czosnkiem i jajkami. Doprawić.
Z ciasta urywać kawałki, rozpłaszczyć na dłoni, na środku każdego placka kłaść porcję farszu. Ciasto zlepić, uformować kulę i spłaszczyć. Usmażyć na rozgrzanym oleju na złoto.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation