Kuchnia

przepisy

Sok na wzmocnienie odporności

Składniki: mały burak, trzy marchewki, osiem łodyg selera naciowego, kilka różyczek brokułów, dwa ząbki czosnku.

Taki sok można pić przez cały rok, szczególnie jednak warto robić to jesienią i zimą, czyli w okresie zwiększonego zachorowania na grypę. Ta mieszkanka dostarcza przede wszystkim witamin C i A, które wzmacniają system odpornościowy, zapobiegają infekcjom i chorobom górnych dróg oddechowych. Znajdziemy je w selerze naciowym (zawiera dwa razy więcej witaminy C niż owoce cytrusowe), brokułach i burakach. Marchewka to z kolei skarbnica beta-karotenu, a czosnek, dzięki allicynie, działa niczym antybiotyk wspomagając prawidłowe działanie układów: odpornościowego, oddechowego, pokarmowego i krążenia.

Źródło: http://kobieta.wp.pl/
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation