Kuchnia

kuchnia

Frittata z serem i szczypiorkiem


Składniki (2 porcje)

4 jajka
3 średnie ziemniaki
1 pomidor
100 g żółtego sera
garść szczypiorku
1 łyżka masła
sól, świeżo zmielony pieprz



Wykonanie

Ziemniaki obieramy i kroimy w plasterki nie grubsze niż 8 mm i gotujemy przez 10 minut w osolonej wodzie (czas gotowania liczymy od zagotowania się wody). Pomidora parzymy i obieramy ze skórki, kroimy w plasterki. Jajka roztrzepujemy i przyprawiamy. Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy plasterki ugotowanych ziemniaków. Ziemniaki rozmieszczamy równomiernie na patelni, układamy plasterki pomidora i wlewamy jajka. Smażymy chwilę, tak aby jajka prawie się ścięły, następnie układamy plasterki sera. Teraz powinna nastąpić najtrudniejsza czynność. Patelnię przykrywamy talerzem i odwracamy omlet na drugą stronę. Smażymy jeszcze 2-3 minuty. Zamiast obracania frittaty można wstawić patelnię do rozgrzanego piekarnika i zapiec przez chwilę. Omlet wykładamy na talerz, posypujemy szczypiorkiem, podajemy na ciepło. Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation