Kuchnia

ciasta

LEŚNY MECH
Składniki
3 jajka, duże 1 1/3 szklanki cukru
1/3 szklanki oleju
szklanki mąki krupczatki
łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka ekstraktu wanilio¬wego lub esencji
450 g mrożonego szpinaku, rozdrobnionego
Składniki na warstwę z bitej śmietany:
300 ml śmietanki kremówki 30%
1,5 łyżeczki żelatyny
1 łyżki cukru pudru
szczypta soli

Rozdrobniony szpinak rozmrażamy i odsączamy z nadmiaru wody.
Jajka o temp. pokojowej miksujemy razem z cukrem na jasną i puszystą masą.
Pod koniec mik¬sowania niewielkim strumieniem wlewamy olej. Zmniejszamy obroty miksera na najmniejszy stopień i dodajemy niewielkimi partiami mąkę, przesiany proszek do pieczenia oraz wanilię.
Na koniec ciasto łączymy ze szpinakiem za pomocą dużej łyżki np. drewnianej.
Tortownicę o śr. 24 cm wykładamy papierem do pieczenia lub używamy silikonowej. Wylewamy ciasto do formy i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 1 godz do tzw. suchego patyczka.
Gotowe ciasto studzimy, następnie zwykłym nożem lub nożem strunowym wyrównu-jemy wierzch ciasta (ja ścięłam troszkę mniej niż 1/3 ciasta).
Wycięte ciasto rozdrabniamy dłońmi i odstawiamy.

Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wrzącej wody (u mnie troszkę mniej niż 1/4 wody). Śmietankę ubijamy ze szczyptę soli na sztywną masę. Pod koniec dodajemy przesiany cukier puder i chwilę miksujemy. Następnie stopniowo miksujemy razem z ostudzoną żelatyną.
Wykładamy na blat ciasta.
Obsypujemy wierzch i boki pozostałym ciastem.
Boki ciasta lekko posmarowałam bitą śmietaną, aby okruszki ciasta mogły się przykleić. Schładzamy min. kilka godzin w lodówce. Przed podaniem dekorujemy owocami granatu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation