Kuchnia

Na słodko

Ciasto makowo - jabłkowe


Masa makowa:
300 g maku
200 g cukru
50 g miodu
30 g masła
50 g skórki pomarańczowej kandyzowanej
2 łyżki bułki tartej

Ciasto:
700 g jabłek
7 szt. jajek
250 g margaryny
9 łyżek kaszy manny
1 szkl. cukru
2 łyżeczki Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera

Do dekoracji:
1 szkl. cukru pudru
2 łyżki wody
1 łyżka soku z cytryny
100 g owoców kandyzowanych

Sposób przygotowania:
Mak zalać wrzątkiem, gotować na wolnym ogniu ok. 30 minut. Odcedzić i zemleć 3 razy. W garnku rozpuścić cukier, miód i masło, dodać mak i smażyć przez kilka minut aż składniki dobrze się połączą. Na koniec dodać skórkę pomarańczową i bułkę tartą, dobrze wymieszać.
Jabłka obrać, zetrzeć na grubej tarce. Oddzielić żółtka od białek, białka ubić na sztywną pianę. Margarynę utrzeć z żółtkami i cukrem, dodać masę makową, jabłka, proszek do pieczenia, kaszę manną i wszystko wymieszać. Na koniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać łyżką. Blachę o wym. 30 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto.

Pieczenie:
Ciasto wstawić do piekarnika.
Piekarnik gazowy: 190°C
Piekarnik elektryczny: 190°C
Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być podgrzany. Piekarnik elektryczny powinien być podgrzany.
Czas pieczenia: około 70 min.

Dekorowanie:
Cukier puder zmieszać z wodą i sokiem z cytryny, wyrobić lukier. Wystudzone ciasto posmarować lukrem i udekorować kandyzowanymi owocami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation