Kuchnia

Przepisy

Krokiety z cannelloni

Składniki:

farsz

150 - 200 g mięsa rosołowego ( użyłam mięsa z kurczaka )
2 łyżki sera ricotta
1 opakowanie szpinaku mrożonego drobnego ( 450 g )
1 łyżka masła
1 mała cebula
1 ząbek czosnku

ponadto

8-10 rurek cannelloni
jajko i bułka tarta do panierowania krokietów




Sposób wykonania:

Mięso rosołowe oddzielić od kości i zmielić lub zmiksować blenderem. Szpinak rozmrozić. Masło rozgrzać na patelni i wrzucić pokrojona w drobną kostkę cebulę. Gdy cebula ładnie się zeszkli, dodać przeciśnięty przez wyciskarkę czosnek. Chwilkę razem smażyć. Rozmrożony szpinak odcisnąć z nadmiaru wody i wrzucić na patelnię, lekko posolić. Całość dusić ok. 2 minut. Zdjąć z ognia i wystudzić.

Zawartość patelni przełożyć do miski, dodać mięso i ser ricotta. Wszystko dobrze wymieszać. Doprawić solą i białym pieprzem.

W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Rurki wrzucić na wrzątek i gotować 3-4 minuty ( mają tylko zmięknąć, być al'dente a nie dobrze ugotowane). Odcedzić i przelać zimną wodą. Gdy nieco przestygną nadziewać farszem i smażyć na oleju, obtoczone w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Usmażone krokiety przekroić na pół.

Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation