Kuchnia
dietetycznie
Oto 10 powodów – według themindunleashed.org – dla których warto włączyć banany do codziennej diety:
1. Zwalczają lekkie stany depresyjne. To dlatego, że banany zawierają tryptofan, czyli rodzaj białka, które organizm przekształca w serotoninę, znaną z poprawy nastroju i pomocnej w zrelaksowaniu się. Jednym słowem sprawia, że stajemy się szczęśliwsi.
2. Zapobiegają niedokrwistości. To dzięki wysokiej zawartości żelaza, banany mogą stymulować produkcję hemoglobiny we krwi i tym samym zapobiegać niedokrwistości.
3. Zmniejszają ryzyko wytępienia nadciśnienia i udaru mózgu. Wszystko przez obecność potasu i bardzo niskiej zawartości soli w tych owocach. W ostatnim czasie banan oficjalnie został uznany przez US Food and Drug Administration za owoc o wysokich zdolnościach zmniejszania ryzyka wystąpienia nadciśnienia tętniczego i udaru mózgu.
4. Skuteczne na zaparcia. Banany są bogate w błonnik, ich obecność w diecie może pomóc przywrócić prawidłowe działanie jelit i tym samym uwolnić od zaparć.
5. Dobre na zgagę. Banany mają naturalny efekt zobojętniania kwasów w organizmie, więc spożywanie ich przyniesie ulgę w uporczywej dolegliwości jaką jest zgaga.
6. Skutecznie łagodzą poranne mdłości. Podjadanie bananów między posiłkami pomaga utrzymać poziom cukru we krwi i zapobiec porannym mdłościom – szczególnie u kobiet borykających się z tym problemem we wczesnej ciąży.
7. Łagodzą skutki ukąszeń komara. Miejsce ukąszenia należy posmarować wewnętrzną stroną skórki od banana. Ponoć jest to niezwykle skuteczne w zmniejszeniu obrzęku i podrażnienia.
8. Leczą kaca. Koktajl bananowy to jeden z najszybszych sposobów leczenia kaca. Osłodzony naturalnym miodem, dodatkowo uspokaja żołądek i przywraca prawidłowy poziom cukru we krwi.
9. Uspokajają nerwy. Banany to bogate źródło witamin z grupy B, które pomagają uspokoić układ nerwowy.
10. Doskonałe przy chorobie wrzodowej. Banan jest zalecany przez dietetyków przy chorobach i zaburzeniach jelitowych, głownie ze względu na miękką teksturę i gładkość. Owoc ten neutralizuje kwasy i powleka błonę śluzową żołądka chroniąc ją przed podrażnieniami.
MA==