Hobby

Moje hobby

Jajka zapiekane z masłem i śmietanką
Składniki na 2 porcje:

• 2 jajka
• 2 łyżki śmietanki kremówki
• 10 g masła
• sól, świeżo zmielony pieprz, szczypiorek


Piekarnik nagrzać do maksymalnej temperatury, minimum 240 stopni. Śmietankę wlać do rondelka, zagotować. Do każdej foremki sufletowej wlać po 1 łyżce śmietanki, wbić 1 jajko, posypać szczypiorkiem, doprawić solą i pieprzem a na wierzchu ułożyć wiórki masła. Foremki ustawić w żaroodpornym naczyniu i wlać do niego tyle wrzącej wody, aby sięgała do połowy wysokości foremek. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Zapiekać przez 10 - 15 minut, aż białka się zetną, ale żółtka pozostaną płynne. Podawać z tostami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation