Kuchnia

kurczak

Piersi kurczaka w marynacie jogurtowo-pomarańczowej



Co kupić:

1 kg piersi kurczaka
sól, pieprz

Marynata

200 ml jogurtu naturalnego typu greckiego
1/2 szklanki soku pomarańczowego
1 łyżka soku z limonki lub cytryny
1 ząbek czosnku, drobno posiekany
3 łyżki miodu
1 papryczka chili, drobniutko posiekana
1 łyżeczka tymianku



Przygotowanie:

Mięso myjemy, osuszamy, kroimy na plastry, nacieramy solą i pieprzem.

Składniki marynaty dobrze mieszmy. Wkładamy mięso do marynaty, zostawiamy w lodówce na minimum 4 godziny, a najlepiej na noc.

Mięso wyjmujemy z marynaty, pieczemy na rozgrzanym grillu, aż mięso będzie miękkie i przyrumienione, co jakiś czas smarując marynatą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation