Kuchnia

PRZETWORY

Domowy ser żółty

Składniki:
1 kg białego twarogu ( najlepiej użyć domowego zrobionego z wiejskiego mleka ale jeżeli nie posiadamy takiego to równie dobrze można użyć twarogu dostępnego w sklepach ale nie mielonego tzw. wiaderkowca)
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka sody
1 łyżka octu
2 łyżki masła
1 litr mleka
1 żółtko( żółtko ma nadać koloru dla sera, można je zastąpić odrobiną kurkumy)

Wykonanie:
Ser zmielić.
Mleko zagotować w garnku i do wrzącego dodać ser.
Mieszając gotować tak długo aż ser nabierze gumowej konsystencji.
Ser odcedzić na sitku.
W garnku roztopić masło , dodać sodę ,sól , ocet i wymieszać.
Zmniejszyć ogień w palniku na minimum
Dodać do garnka ser i żółtko lub kurkumę.
Ciągle podgrzewając mieszać aż powstanie ciągnąca jednolita masa.
Ser łatwo się przypala więc można wsadzić garnek z serem do innego większego z wodą i gotować w ten sposób)
Ser szybko przełożyć do dowolnej foremki i docisnąć do brzegów.
Foremki nie trzeba niczym wyściełać lub wysmarowywać.
Ser idealnie odchodzi po zastygnięciu.
Po wyłożeniu do foremki należy odstawić w chłodne miejsce do zastygnięcia (około godziny)
Następnie wyjąć z formy i kroić na kanapki :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation