Kuchnia

kuchnia z rybką, owocami morza

Dietetyczny makaron bolognese z tuńczykiem



Składniki na 2 porcje:

- 200g makaronu pełnoziarnistego (penne lub świderki)

-pomidory w puszce krojone

-przecier pomidorowy

- 3 ząbki czosnku

-cebula

-2puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym

-parmezan

-sól, pieprz, chili

-zioła(oregano/bazylia)

Przygotowanie:

Gotujemy makaron aldente. Kroimy cebulę w krążki i podsmażamy na teflonowej nieprzywierającej patelni, dodajemy 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę lub drobno pokrojone, dodajemy tuńczyka i pozostały ząbek czosnku, smażymy jeszcze przez chwilę. Zalewamy pomidorami z puszki, doprawiamy papryczka chili, solą oraz pieprzem, opcjonalnie można dodać kostkę rosołową. Smażymy przez dłuższą chwilę aż sos się zagęści doprawiamy ziołami i ewentualnie przecierem pomidorowym.

Ugotowany makaron przekładamy na talerze i polewamy dużą ilością sosu następnie posypujemy parmezanem i przyozdabiamy listkami bazylii.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation