Kuchnia

Przepisy

Składniki na 2 kulebiaki o długości ok. 35-40 cm:

Ciasto:

500g mąki pszennej
1/2 szkl. mleka
50 g drożdży
1 łyżka roztopionego masła
2 jaja
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli

Farsz kapuściano-grzybowy:

1/2 kg kapusty kiszonej
300 g pieczarek
50 g grzybów suszonych
2 cebule
olej rzepakowy
pieprz ziołowy
sól, pieprz

Dodatkowo:

1 jajko
kminek

1. Przygotowywanie kulebiaku zaczynamy od namoczenia grzybów suszonych w niewielkiej ilości zimnej przegotowanej wody.

2. Ciasto drożdżowe: drożdże łączymy z cukrem i ciepłym mlekiem, odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 15min. Resztę składników wrzucamy do miski, dodajemy wyrośnięty rozczyn i zaczynamy wyrabiać ciasto. Kiedy powstanie jednolite ciasto odchodzące od brzegów miski, odkładamy je do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.

3. W tym czasie przygotowujemy farszu: kapustę i grzyby suszone gotujemy wraz z wodą z namoczonych grzybów do miękkości grzybów i kapusty. Jednocześnie podsmażamy umyte i drobno pokrojone pieczarki wraz z posiekanymi cebulami na oleju rzepakowym. Ugotowaną kapustę z grzybami odsączamy na durszlaku, w razie potrzeby kroimy na mniejsze części i wrzucamy do pieczarek. Razem podsmażamy chwilę, doprawiając pieprzem ziołowym, pieprzem czarnym i solą. Farsz musi być dosyć wyrazisty.

4. Wyrośnięte ciasto drożdżowe dzielimy na 2 części, na stolnicy posypanej mąką rozwałkowujemy ciasto w prostokąt, smarujemy je połową farszu i zwijamy wzdłuż długiego boku jak roladę. Podobnie robimy z drugą połową ciasta i farszu. Gotowe kulebiaki układamy na zwykłej blaszce natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy kminkiem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut.
5. Kulebiaki wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 30-35 minut w 180 st.

Pyyyyszne!!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation