Kuchnia

slodkosci

SZARLOTKA SYPANA.

Składniki:
przepis znaleziony w serwisie Wielkie Żarcie, podaję z moimi drobnymi zmianami

szklanka mąki pszennej
szklanka kaszy manny
pół szklanki cukru
czubata łyżeczka proszku do pieczenia
cynamon
2 kg jabłek (przed obraniem) najlepiej miękkich, lekko kwaśnych
160 g masła (zimnego)

Mąkę, kaszę mannę, cukier i proszek do pieczenia dokładnie wymieszać, po czym podzielić sypkie składniki na trzy części (na oko/przy pomocy wagi).
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Tortownicę wielkości ok. 24 cm wysmarować masłem, a następnie obtoczyć w bułce tartej.

Na dno tortownicy wsypać 1/3 sypkich składników (wyrównać), wyłożyć na nie połowę jabłek (wyrównać, ale ich nie dociskać), oprószyć je lekko cynamonem, wysypać kolejne 1/3 sypkich składników, drugą połowę jabłek (znowu posypać cynamonem), i na koniec pozostałe 1/3 sypkich składników. Na wierch zetrzeć równomiernie masło (na tarce o grubych oczkach).

Tortownicę wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (160 przy termoobiegu) i piec przez około godzinę.

Przed podaniem posypać szarlotkę cukrem pudrem

PS Jeśli chcemy by wierzch był chrupiący również następnego dnia po upieczeniu, nie przykrywajmy tortownicy czy patery (jeśli przenieśliśmy na nią szarlotkę) przykrywką/kloszem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation