Święta i uroczystości

Wielkanoc

Mazurek kajmakowy – najprostszy - Przepis
Składniki:
Ciasto kruche:
300g mąki pszennej
150g masła lub margaryny
80g cukru pudru
1 jajko
Dodatkowo:
ok. 150g dżemu, najlepiej kwaskowatego
1 puszka masy krówkowej (400 lub 500g) lub puszka słodkiego mleka skondensowanego
migdały, czekolada, suszone morele itp. do dekoracji
Sposób przygotowania:
Jeśli mamy puszkę słodkiego mleka skondensowanego, należy gotować ją w garnku z wodą na małym ogniu przez 3 godz. (Puszka musi być cały czas pokryta wodą).
Z podanych składników na ciasto kruche zagnieść jednolite ciasto. Owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 1 godz.
Ciasto rozwałkować, od razu na papierze do pieczenia, na duży placek. Placek przyciąć do wymiarów formy (u mnie przycięty placek miał wymiar 35x 32cm). Ciasto, razem z papierem do pieczenia, włożyć do formy.
Z resztek uformować wałeczki i zrobić brzeg.
Dżem rozsmarować na cieście.
Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C do zarumienienia, ok. 25 min. Pozostawić do ostygnięcia.
Kolejno rozsmarować masę krówkową i udekorować mazurka według uznania.
Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation