Święta i uroczystości

Wielkanoc

Pieczony schab z ziołowym nadzieniem i sosem pieczarkowym – przepis krok po kroku – przepisy.pl

Składniki
schab środkowy600 g
Esencja do sosu pieczarkowego Knorr1 szt
Przyprawa do mięs Knorr2 łyżki
pieczywo tostowe, kromki8 szt
pieczarki10 szt
jajko1 szt
bulion0.5 szklanki
natka pietruszki posiekana1 łyżka
tymianek suszony1 łyżeczka
czosnek posiekany, ząbek1 szt
pieprz czarny1 szczypta
Krok 1
Pieczywo pokrój w niedużą kostkę i przełóż do miski. Dodaj posiekane zioła i czosnek, bulion oraz jajko. Wszystko razem wymieszaj i dopraw do smaku pieprzem.
Pieczony schab z ziołowym nadzieniem i sosem pieczarkowym – krok NaN
Krok 2
Mięso oczyść z błon, a następnie cienkim nożem zrób otwór w środku schabu na wylot. Natrzyj mięso przyprawą do mięs.
Pieczony schab z ziołowym nadzieniem i sosem pieczarkowym – krok NaN
Krok 3
Przygotowanym farszem wypełnij otwór w mięsie. Mięso zawiń ściśle w folię aluminiową i obsmaż z każdej strony na rozgrzanej patelni. Następnie wstaw do nagrzanego do 180 °C piekarnika na 40 minut.
Pieczony schab z ziołowym nadzieniem i sosem pieczarkowym – krok NaN
Krok 4
Pieczarki pokrój w grube plastry i przesmaż na tej samej patelni. Wlej szklankę zimnej wody, zdejmij patelnię z ognia i dodaj esencję, dzięki której sos będzie gęsty i dobrze doprawiony. Doprowadź do wrzenia i gotuj jeszcze 2-3 minuty. Po upieczeniu mięso pokrój w plastry i podawaj z powstałym pieczarkowym sosem.

Do sosu możesz dodać odrobinę posiekanej natki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation