Kuchnia

CIACHA!

Ciasto francuskie ala Napoleon

Krem bezowy


Składniki
ilość porcji: 12

2 białka jajek
150 g cukru kryształu
80 ml syropu kukurydzianego
30 ml wody
1/4 łyżeczki kamienia winnego
1/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Sposób przygotowania
Przygotowanie: 5min. › Gotowanie: 15min. › Gotowe w: 20min.

Przygotować garnek z wrzącą wodą. Drugi garnek umieścić na górze tego z gotującą się wodą ale tak, aby spód nie dotykał wody.
W górnym garnku wymieszać białka z cukrem, syropem, wodą, kamieniem winnym i solą, i od razu zacząć ubijać trzepaczką.
Ubijać do momentu, kiedy masa będzie sztywna.
Zestawić z pary i domieszać ekstrakt waniliowy.
Ubijać przez chwilę aż krem będzie tak sztywny, że łatwo go będzie można rozsmarować.

Zamiennik:

Można użyć dowolnego ekstraktu smakowego.

Aby uzyskac krem malinowy czy o innym smaku na koniec ubijania dodac mus owocowy ...

Blat ciasta wylozyc na tortownice prostokatna upiec
nastepny blat pokroic na kwadracy o wielkosci ciastka i upiec

Po wystygnieciu nalozyc krem na ciasto przykryc kwadratami ciasta francuskiego i kroic nozem namoczonym w goracej wodzie ...
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation