Kuchnia

ziemniaki

Wykwintne ziemniaczane kostki


Składniki

Baza zapiekanki
śmietana 30% 3/4 szklanki
ziemniaki 4 duże
masło Lurpak klasyczne 30g
starty parmezan lub pecorino 4 łyżki
sól 1 łyżeczka
pieprz 1 łyżeczka
Do smażenia
olej wg uznania
świeży tymianek 1 gałązka
świeży rozmaryn 1 gałązka
czosnek 2 ząbki
Do podania
masło Lurpak klasyczne kilka 1cm kostek
świeży szczypiorek pęczek



Jak przygotować

Foremkę (u mnie keksówka) wysmaruj tłuszczem i wyłóż papierem do pieczenia. Surowe ziemniaki obierz ze skórki i umyj pod bieżącą wodą. Następnie zetrzyj je na możliwie jak największe plasterki i dotnij tak aby mieściły się idealnie w naczyniu. Do miski wlej śmietanę i dopraw ją solą i pieprzem. Każdy plaster zamocz w śmietanie i układaj warstwami w keksówce jeden obok drugiego. Co drugą warstwę przekładaj kilkoma 1,5cm kostkami masła i startym parmezanem. Wypełnioną po brzegi foremkę przykryj od góry papierem, wstaw do rozgrzanego do 180* piekarnika i piecz, aż zapiekanka będzie miękka (u mnie ok 1,5godz.) Po wyjęciu naczynia z piekarnika, dociśnij zapiekankę - ja położyłam na foremce dokładnie takie samo naczynie i docisnęłam dwoma puszkami cieciorki w zalewie. Możesz do obciążania użyć kawałka tektury i czegoś ciężkiego. Obciążoną zapiekankę po wystygnięciu włóż do lodówki na ok 5-6 godz. Po tym czasie wyjmij z lodówki, zdejmij papier do pieczenia, odetnij nierówne brzegi i pokrój na kostki. Na patelni rozgrzej olej z pokrojonym czosnkiem i gałązkami ziół i obsmaż ziemniaczane kostki na złotobrązowy kolor. Odsącz je z tłuszczu na papierowym ręczniku i podawaj na ciepło z kosteczkami masła i świeżym szczypiorkiem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation