Kuchnia
Torty
Siekany Tort Orzechowo - Pomarańczowy
Tort z przepisu Marty Grycan. Intensywnie orzechowy biszkopt przełożony kremem na bazie serka mascarpone z wyraźną nutą Cointreau. Bardzo smaczny
Składniki:
Biszkopt
•8 jajek
•165 g cukru pudru
•po 135 g orzechów włoskich i laskowych (dałam znacznie więcej włoskich niż laskowych)
•1 i 1/3 łyżki mąki
•1 i 1/3 łyżki zmielonych biszkoptów
•skórka otarta z 2 pomarańczy
Krem
•6 żółtek
•135 g cukru pudru
•łyżka ekstraktu z wanilii
•1 kg mascarpone
•około 3 łyżek Cointreau
Poncz (podaję swoje proporcje z których wychodzi bardzo mokry tort, połowa tej ilości w zupełności by wystarczyła)
•około 300 ml posłodzonej herbaty
•około 100 ml Cointreau
Orzechy w Karmelu
•200 g orzechów
•200 g cukru kryształu
•1 i 1/2 wody
Wykonanie
Żółtka ubić z połową cukru pudru na biały puszysty krem. Do masy dodać przesianą mąkę, pokruszone biszkopty, posiekane orzechy (zmieliłam niezbyt drobno w malakserze) oraz skórkę otartą z pomarańczy.
Białka ubić, stopniowo dodając pozostały cukier puder, aż do powstania błyszczącej, gęstej piany. Wmieszać do orzechowej masy. Gotową masę przelać do wyłożonej papierem tortownicy o średnicy 26 cm. Piec w temperaturze 170oC przez około 50 minut. Gotowy biszkopt ostudzić na kratce, pokroić na trzy blaty.
Poncz
Zaparzyć 300 ml herbaty posłodzonej łyżeczką cukru. Ostudzić, dodać likier Cointreau.
Krem
Żółtka utrzeć z cukrem na biały puszysty krem, dodać wanilię, ser mascarpone oraz likier Cointreau.
Składanie tortu
Pierwszy blat biszkoptu nasączyć 1/3 ponczu, posmarować kilkoma łyżkami kremu. Czynność powtarzać z pozostałymi blatami. Brzegi tortu również posmarować kremem. Wstawić do lodówki na minimum 3 godziny.
Orzechy w karmelu
Cukier kryształ i wodę umieścić w rondlu o grubym dnie. Podgrzewać, aż powstanie złoty karmel. Dodać orzechy i dokładnie wymieszać. Powstałą masę przelać na posmarowaną bezwonnym olejem metalową blachę. Po zastygnięciu dowolnie połamać i udekorować boki oraz wierzch tortu.
MA==