Kuchnia

zupy

Zupa z ciecierzycy z makaronem

Składniki na 4 porcje:

• 2 ząbki czosnku
• gałązka świeżego rozmarynu*
• 1 puszka pomidorów w sosie pomidorowym
• 4 łyżki oliwy z oliwek
• 1 - 2 szklanki bulionu
• 1 puszka ciecierzycy (gotowej do spożycia)**
• pęczek natki pietruszki
• sól, pieprz
• ugotowany długi makaron


* Mając suszony rozmaryn, trzeba uważać, bo nie można go wyjąć z zupy, a pozostawiony w niej jest bardzo twardy i daje niezbyt pozytywne wrażenia podczas jedzenia. Suszony rozmaryn można np. zawinąć w gazę i tak ugotować w zupie lub też zagotować go w niewielkiej ilości wody, odcedzić i wywar dodać do zupy.

** Surową ciecierzycę należy wcześniej moczyć w zimnej wodzie przez 12 godzin, odcedzić, opłukać, zalać świeżą wodą i wtedy ugotować do miękkości.

Wykonanie:

Czosnek drobno siekam, lekko podsmażam w rondelku na odrobinie oliwy, dodaję gałązkę rozmarynu, pomidory i oliwę. Gotuję przez 10-15 minut. Dodaję bulion, odcedzoną ciecierzycę i posiekaną natkę pietruszki. Zupę gotuję jeszcze przez 5 minut. Doprawiam solą i pierzem. Rozmaryn wyjmuję, połowę zupy miksuję, mieszam z resztą zupy. Podaję gorącą, z ugotowanym makaronem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation