Kuchnia

CookBook: Azja

TEMAKI SUSHI Z ŁOSOSIA

Składniki (2-3 porcje):

1,5 szklanki ryżu do sushi
1,5 szklanki wody (jeśli gotujemy na kuchence elektrycznej, używamy 1/4 szkl. wody więcej)
120 g. świeżego łososia (filet)
5-6 glonów nori
awokado
5 łyżek octu ryżowego
1,5 płaskiej łyżki cukru
płaska łyżeczka soli
sałata karbowana

Łososia tniemy na kawałki.
Nori delikatnie przełamujemy wszerz, na połowę - mają powstać dwa prostokąty.
Pierwszy z nich kładziemy na macie, błyszcząca, gładką stroną nori do dołu. Ryż układamy na części chropowatej, matowej. Zajmujemy ryżem połowę przygotowanego nori, tworząc cienką, ok. 5 mm. warstwę.
Na ryżu kładziemy sałatę
Następnie kładziemy pokrojone awokado i łososia.

Zaczynamy zwijanie - prawy, dolny róg nori zbliżamy do górnej części
i przetaczamy całość w lewą stronę, formując rożek. Koniec możemy przykleić, zwilżając go odrobiną wody lub ziarenkiem ryżu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation