Inne

Buty

princessa- delikatne ciasto z nutką kawowo-wafelkową
-
Swiatciast.pl

Składniki (na blaszkę 25x35 cm):

BISZKOPT:
8 jajek
240 g cukru
3 łyżki oliwy
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 szklanki mąki pszennej
PONCZ:
5 łyżeczek kawy rozpuszczalnej
7 łyżeczek cappuccino rumowego
7 łyżeczek cukru
200 ml wody
KREM:
2 opakowania (po 200 g) serka homogenizowanego waniliowego
500 ml śmietany kremówki 30%
2 łyżki cukru
2 łyżki cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny
DODATKOWO:
2 małe lub jeden duży wafelek "Princessa"
Poncz: Kawę, cappuccino i cukier rozpuścić w gorącej wodzie. Odstawić do wystygnięcia.
Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodawać stopniowo cukier stale ubijając. Następnie dodać jajka jedno po drugim. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać delikatnie, ale dokładnie łyżką. Na koniec dolać oliwę i jeszcze raz wymieszać. Przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180°C przez ok. 40 min (do suchego patyczka). Biszkopt po upieczeniu wyjąć z formy i pozostawić, by wystygł.
Krem: Żelatynę rozpuścić razem z cukrem (kryształem) w niewielkiej ilości wody, pozostawić do wystygnięcia. Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem, następnie dodawać stopniowo serek, miksując na niskich obrotach miksera. Na koniec, stale miksując, wlać delikatnym strumieniem chłodną żelatynę.
Ostudzony biszkopt przekroić na pół. Nasączyć jeden z blatów połową ponczu. Na to wyłożyć połowę masy i wyrównać. Przykryć drugim biszkoptowym blatem i nasączyć go drugą połową ponczu. Na to wyłożyć resztę masy, wyrównać. Na wierzch zetrzeć wafelki.
SMACZNEGO!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation