Kuchnia

Napoje

Likier czekoladowo- karmelowy z whisky - Przepis

Składniki:
10 twardych cukierków karmelowych np. Werthers Original
100g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
100g czekolady kawowej lub gorzkiej
300g płynnej, słodkiej śmietany 30- 36%
200ml whisky
50ml likieru amaretto
Sposób przygotowania:
Cukierki wsypać do niedużego garnka. (Najlepiej potłuc je uprzednio na mniejsze kawałki, im mniejsze tym lepiej. Wtedy szybciej się rozpuszczą). Dodać cukier, cukier waniliowy i śmietanę. Całość podgrzewać powoli na najmniejszym ogniu, ciągle mieszając, aż do rozpuszczenia się cukru i cukierków. (Nie gotować).
Ściągnąć garnek z pieca i dodać połamaną na kawałki czekoladę. Mieszać do rozpuszczenia się czekolady. Kolejno mieszając, wlewać powoli alkohol.
Likier można przelać przez gazę, jeśli nie ma idealnie jednolitej konsystencji.
Likier przechowywać w szczelnie zamkniętej butelce, w lodówce. Przed użyciem wstrząsnąć butelką.

Wariant Thermomix:
Składniki:
10 twardych cukierków karmelowych np. Werthers Original
100g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
100g czekolady kawowej lub gorzkiej
300g płynnej, słodkiej śmietany 30- 36%
200g whisky
50g likieru amaretto
Sposób przygotowania:
Cukierki, cukier, cukier waniliowy i czekoladę (połamaną na kawałki) przełożyć do naczynia miksującego. Zmiksować 20s./ obr. 10.
Dodać śmietanę, whisky i amaretto i podgrzewać 8 min./ obr. 3 w temperaturze 70°C.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation