Kuchnia

Przepisy

Makaron z pieczarkami i boczkiem w sosie serowo-ziołowym



Składniki dla 4 osób:
400 g makaronu (u mnie pełnoziarniste penne rice)
130 g wędzonego boczku
250 g pieczarek
2 ząbki czosnku
150 g serka Almette z ziołami
3 łyżki mleka
masło do smażenia
40 g startego twardego sera podpuszczkowego
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól
czarny pieprz świeżo mielony

W trakcie przygotowywania sosu ugotować makaron al dente. Odcedzić, zachowując ok. pół szklanki wody z gotowania makaronu.

Boczek pokroić w kostkę. Pieczarki opłukać, obrać, pokroić w plasterki. Czosnek obrać, posiekać. Serek dokładnie rozmieszać z mlekiem,odstawić na bok.

Na patelni podsmażyć boczek (jeżeli jest bardzo chudy, dodać trochę masła), osączyć na ręczniku papierowym. Na tłuszcz po boczku wrzucić posiekany czosnek. Podsmażyć aż zacznie pachnieć (ok. 1 minutę). Następnie dorzucić pieczarki, dusić na średnim ogniu ok. 5 minut.


Wlać mieszankę serową, gotować jeszcze kilka minut. Dodać 1/3 startego sera, wymieszać. Sos doprawić do smaku (głównie pieprzem). Wrzucić makaron, wymieszać. Jeżeli sos będzie za gęsty, rozrzedzić dodając po trochu wodę z gotowania makaronu, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

Makaron podawać posypany natka pietruszki i oprószony pozostałym serem.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation