Kuchnia

Food

http://gotujebolubi.blox.pl/2012/09/Bajgle-w-wersji-fast-i-slow.html

BAJGLE

SKŁADNIKI:

Zaczyn:

150 g mąki typ 750 (użyłam 650)
150 g wody
odrobina drożdży
2 łyżki zakwasu pszennego (opcjonalnie)

Reszta ciasta:

600 g mąki
350 g wody
2 łyżki miodu
1 łyżka soli
6,5 g drożdży





PRZYGOTOWANIE:

Przygotowania zaczynamy od zaczynu. Wszystkie składniki wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 8 godzin.
Po tym czasie do zaczynu należy dodać pozostałe składniki. Ciasto wyrobić dokładnie i ponownie odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. godzinę.
Delikatnie wyrośnięte ciasto przełożyć na blat, rozpłaszczyć i złożyć za trzy, tak jak składa się list.
Ciasto przełożyć do miski i umieścić tym razem w lodówce na co najmniej 8 godzin.
Po tym czasie podzielić ciasto na ok. 16-18 kawałków. Każdy z nich uformować w kulkę i zrobić w nim dziurkę.
Tak przygotowane ciasto pozostawić na 40 minut do wyrośnięcia.
W dużym garnku zagotować wodę, dodać do niej miód. Do zagotowanej wody wrzucać wyrośnięte bajgle i gotować każdy po ok. minutę z każdej strony.
Wyjmować łyżką cedzakową na papier, blachę, lub ściereczkę.
Obgotowane bajgle smarować roztrzepanym jajkiem i maczać w maku, albo sezamie.
Bajgle piec przez ok. 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation