Kuchnia

pasztetowo

Domowy pasztet drobiowo-wieprzowy

Składniki:

1 kurczak lub kura (ok 1,5-2kg)

0,8kg podgardla lub boczku

0,5kg wątróbki drobiowej lub wieprzowej

1 marchew

1 pietruszka

plaster selera

kilka ziaren ziela angielskiego

2-3 liście laurowe

2 duże cebule

3 jajka

1/2 szkl kaszy manny

1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

sól, pieprz do smaku

olej do podsmażenia



Wykonanie:

1. Wątróbkę pokroić na mniejsze kawałki i podsmażyć na oleju, na patelni. 2 duże cebule pokroić na ćwiartki, podsmażyć.

2. Ugotować mięso i warzywa do miękkości.

3. Ugotowane mięso, warzywa, podsmażoną wątróbkę, podsmażoną cebulę przekręcić przez maszynkę (najlepiej na sitku do mielenia maku).

4. Do powstałej masy dodać 3 całe jajka, 1/2szkl kaszy manny, gałkę muszkatołową, sól, pieprz do smaku. Całość dobrze wymieszać do połączenia składników (najlepiej ręcznie). Jeśli masa jest zbyt gęsta, dodać wywaru z gotowanego mięsa i ponownie wymieszać.

5. Masę mięsną wyłożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia.

6. Piec ok 60-80 min w temperaturze 170 stopni C.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation