Kuchnia
Przepisy na tarty
Tarta cisteczkowa
Spód:
1 porcja kruchego ciasta lub 250g pokruszonych herbatników kakaowych i 1/2 kostki masła
Masa ciasteczkowa:
1/2 kostki miękkiego masła
1/2 szklanki brązowego cukru
1/4 szklanki cukru kryształu
1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
2 łyżki mleka
łyżeczka ekstraktu waniliowego
szczypta soli
1/2 szklanki czekoladowych kropelek lub drobno posiekanej czekolady
Krem waniliowy:
2 szklanki mleka
3 żółtka
3/4 szklanki brązowego cukru
1/3 szklanki mąki
1 łyzka ekstraktu waniliowego
1 łyżka masła
Bita śmietana:
1 szklanka śmietanki kremówki 30 lub 36%
2 łyżki cukru pudru
Natłuszczamy formę do tarty. Jeśli mamy gotowe kruche ciasto, rozwałkowujemy je i wykładamy formę. Kładziemy do środka papier do pieczenia i wysypujemy na niego suchy groch – dzięki temu brzegi nie opadną. Pieczemy w 190 stopniach około 25 minut, do zezłocenia. Po upieczeniu zdejmujemy papier z grochem.
Jeśli korzystamy z ciasteczek, kruszymy je na pył i łączymy ze stopionym masłem, a następnie wciskamy w formę, formując też brzeg. Taki spód pieczemy ok. 8 minut w 180 stopniach.
Na masę ciasteczkową ucieramy masło z cukrami, solą i wanilią. Dodajemy mleko, a na koniec mąkę i groszki. Powinniśmy otrzymać gładkie ciasto, jak na ciasteczka.Na ostudzonym spodzie formujemy warstwę z masy ciasteczkowej. Najlepiej ręką dociskać drobne porcje ciasta, a na koniec wszystko uklepać. :) Ciasto odstawiamy do lodówki i zabieramy się za krem.
1 szklankę mleka roztrzepujemy z mąką i cukrem. Podgrzewamy na małym ogniu do zagotowania, często mieszając. Gotujemy, aż masa zacznie gęstnieć do konsystencji śmietany. Wtedy dolewamy ją powoli do żółtek roztrzepanych z pozostałą szklanką mleka, ciągle mieszając. Na koniec mieszankę przelewamy do garnuszka i podgrzewamy, aż zgęstnieje do konsystencji budyniu. Wtedy zdejmujemy ją z ognia i mieszamy z masłem i wanilią. Studzimy 5 minut i wylewamy na warstwę ciasteczkową. Ponownie odstawiamy ciasto do lodówki i zabieramy się za śmietanę – ubijamy ją na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Śmietanę rozsmarowujemy na naszym cieście i voila. Pozostaje nam zdecydować się na jakąś dekorację – u mnie minimalistycznie czekoladowe groszki.
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