Kuchnia

Przepisy

Makaron z kurczakiem i brokułem w sosie śmietanowym

Składniki:
-opakowanie (250 g) gniazda wstążki Międzybrodzki
-1 brokuł
-1 cebula
-300 g piersi z kurczaka
-sól, pieprz
-ostra i słodka papryka
-kilka suszonych pomidorów
-łyżka kaparów
-250 ml śmietany kremówki (18 lub 30 %)
-tymianek do smaku

Przygotowanie:
Brokuł myjemy, dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonym wrzątku kilka minut. Odcedzamy.
Pierś z kurczaka kroimy w cienkie paseczki. Doprawiamy solą, pieprzem, ostrą i słodką papryką. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę.
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy lub oleju. Podsmażamy na niej cebulę do zeszklenia, po chwili dodajemy kurczaka i smażymy. Dodajemy posiekane suszone pomidory, kapary i różyczki brokuła. Wlewamy śmietankę i dusimy na średnim ogniu około 5 minut. Doprawiamy wszystko solą, pieprzem i tymiankiem.
Makaron gotujemy w osolonym wrzątku, al dente. Odcedzamy, przekładamy ponownie do garnka, wlewamy sos i dobrze wszystko mieszamy.
Podajemy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation