Kuchnia

Foto blog www.gzikipyry.pl, ...ŁASUCHOWO..., Pyszne obiady

Kulinarna Fuzja: Najlepsza chałka z kruszonką

Chałka:
- ok. 520g mąki
- małe opakowanie suszonych drożdży (7g)
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- 50 g masła
- 90g cukru + małe opakowanie cukru z prawdziwą wanilią (ewentualnie 100g cukru+1 łyżeczka sproszkowanej, prawdziwej wanilii)
- szczypta soli
- łyżeczka esencji waniliowej *
Kruszonka:
- 4 łyżki mąki
- 3 łyżki brązowego cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki masła


Masło rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy na bok.
Do mąki wsypujemy drożdże, sól i cukier. Następnie podgrzewamy lekko mleko, tak aby było ciepłe, ale nie gorące i wlewamy je do reszty składników. W miseczce roztrzepujemy jajka i dodajemy do miski z ciastem- pozostawiając 2 łyżki masy do posmarowania wierzchu ciasta. Dodajemy esencję i wyrabiamy ciasto. Dolewamy rozpuszczone masło i ponownie zagniatamy bardzo dokładnie, aby wszystkie składniki dokładnie się ze sobą połączyły, a ciasto było gęste i gładkie.
Wyrobione ciasto wkładamy do większej miski, przykrywamy czystą, suchą ścierki zostawiamy w ciepłym miejscu przez godzinę (ja przykryłam ściereczką i włożyłam pod kołdrę w ciepłym pokoju).
Po godzinie odgazowujemy ciasto- uderzając w nie pięścią i dzielimy na cztery części, z których formujemy wałki o tej samej wielkości (nie za cienkie, chyba że chcemy dłuugą chałkę). Na blaszce do piekarnika układamy papier do pieczenia i przeplatamy w warkocz. Instrukcję znajdziecie np. tu. Wierzch naszej chałki smarujemy resztką jajek (po to były te pozostawione dwie łyżki jajek). I pozostawiamy jeszcze na ok.20min. W tym czasie wyrabiamy kruszonkę- aby powstały większe grudki i nakładamy na ciasto. Rozgrzewamy piekarnik do 180 C i pieczemy ok 30-40min, aż ciasto będzie bardzo zarumienione i suche w środku.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation