Kuchnia

kuchnia

Muszle z ruccolą, oscypkiem i wędzoną szynką - Dziecko w INTERIA.PL - ciąża, poród, wychowanie dzieci
Składniki:


Reklama

makaron w kształcie dużych muszli (oczywiście może być inny tylko większych kształtach muszle pochodzą z oryginalnego przepisu)
pojemniczek ruccoli (o pojemności ok. 1 litr najczęściej występujący w sklepach)
100g wędzonej szynki np. Szwarcwaldzkiej lub Parmeńskiej
pół dużego lub 3 małe wędzone oscypki
250 g pomidorków koktajlowych (mogą być też normalne pomidory pokrojone w ćwiartki)
czarne oliwki
oliwa z oliwek
sól & pieprz


Sposób przygotowania:

Do gotującej się wody dodajemy płaską łyżkę soli i 3 łyżki oliwy, następnie wrzucamy muszle. Mieszamy. Kiedy woda zacznie znów bulgotać, zmniejszamy ogień i gotujemy makaron wg przepisu na opakowaniu,wybierając krótszy czas. Zanin odcedzimy makaron, trzeba sprawdzić, czy jest na pewno “al dente", czyli twardy, ale nie surowy w środku. W czasie, kiedy gotuje się woda, kroimy plastry szynki w paseczki (szerokość ok. 1cm.) i oscypek w kostkę (ok. 1,5cm x 1,5cm). Na rozgrzaną patelnię (najlepiej teflonową) wrzucamy paski szynki i podsmażamy je delikatnie (nie powinny być zesmażone i sztywnę jak bekon, tylko leciutko zarumienione).

Podsmażoną i bardzo aromatyczną (!) szynkę przekładamy na drugą patelnię lub inne naczynie (odstawiamy na bok i już nie podgrzewamy). Patelnię, na której smażyła się szynka trochę mocniej rozgrzewamy (tylko bez przesady ;)) i wrzucamy kostki oscypka. Szybko je podsmażamy cały czas poruszając patelnią lub pomagając sobie łyżką, bo oscypek lubi przywierać do patelni :) Podsmażony oscypek przekładamy do szynki. Znów na tę samą patelnię, wlewamy odrobinę (1-2 łyżki) oliwy z oliwek i wrzucamy na nią całe pomidorki koktajlowe (lub cząstki dużego pomidora). Smażymy mieszając bardzo delikatnie do momentu, aż zauważymy, że na pomidorach pęka skórka. Wtedy szybko przekładamy je na osobny talerz. Wciąż na tę samą patelnię (na małym ogniu) wykładamy oczyszczone (zwykle już są:)) listki ruccoli.

Po chwili podsmażania powinny znacznie zmniejszyć swoją objętość, kiedy tak się stanie, wyłączamy ogień pod patelnią. Po odcedzeniu wody z muszli, makaron przerzucamy szybko z powrotem do gorącego (!) garnka, dodajemy podsmażone: szynkę i oscypek i delikatnie mieszamy. Teraz po trochu dodajemy podsmażone listki ruccoli - mieszamy delikatnie. Po wyłożeniu dania na talerze dokładamy po kilka usmażonych pomidorków, czarne oliwki i gotowe!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation